Често задавани въпроси

В този раздел даваме отговори на най-често задаваните въпроси. Ако имате други въпроси и идеи, молим да ги споделите с нас.

Какви видове петна има?

Петното е замърсяване на текстила. Появяват се по различни причини и се разпределят в 4 основни категории:

 • Петна от мазнина (олио или сметана)
 • Петна от протеин (кръв или мляко)
 • Петна от обезцветяване (плодов сок, кафе, червено вино, чай, мухъл) и 
 • Пигментни петна (химикал, червило, мазнина, грим и др.)

Освен това има и още една категория петна като петна от ръжда или петна, които са комбинация от различни категории.

Могат ли всички петна да бъдат премахнати?

За съжаление не. Петна, които не могат да се премахнат, са причинени например от:

 • Лепило или полиуретан (петната са втвърдени)
 • Мастило (на неводна основа)
 • Перманентни маркери
 • Мастило или писалки, които обикновено пишат черно

Петна, които са на пигментна основа и са били изпрани преди да бъдат третирани с нужния препарат или са били гладени, също не могат да бъдат премахнати.

Какво са избелващите агенти?

Избелващите агенти премахват петна от плодове, зеленчуци, чай, кафе, вино и др. чрез окисление, т.е. с помощта на кислород. Също така те правят бялото по-ярко и имат антибактериален ефект. Поради ефекта на избелване, препоръчваме да се извърши тест за устойчивост на цветовете върху оцветен текстил преди действителното третиране. Текстил, изработен от нова или меринова вълна, както и кашмир, не могат да бъдат третирани с избелващи агенти, защото те биха атакували богатите на протеини естествени влакна.

Какво е окисление?

Реакцията на вещество с кислород обикновено се нарича окисление. В по-изчерпателно обяснение то се описва като химическа реакция, по време на която се излъчват електрони. Практическо приложение за това е избелването на базата на кислород.

 

 

Какво са повърхностноактивни вещества?

Повърхностноактивните вещества са активни измиващи вещества, които намаляват повърхностното напрежение на водата. По този начин се постига по-добро намокряне на влакната и по-специално улесняването на разтварянето на мазни петна от тъканите. Съществуват 4 основни групи повърхностноактивни вещества: анионни тензиди, нейонни повърхностно активни вещества, катионни повърхностно активни вещества и амфотерни повърхностноактивни вещества.

 

 

Какво са ензимите?

Те са протеини, които ускоряват различни химически процеси в организма, или това, което действително ги задейства. При почистване, ензимите подпомагат разграждането или "разтварянето" на органични замърсители и следователно се използват като основен компонент в продуктите за почистване и отстраняване на петна. Ензимите са високоефективни протеини, които могат да изпълняват функциите си дори в малки количества и при ниски температури. В зависимост от ефекта им се прави разграничение между: амилаза, целулаза, липази и протеази.

Какво са добавките за пране?

Добавките за пране са продукти, които се използват като добавки към праха за пране и повишават ефективността на измиване.

Какво са оптични избелители?

Оптичните избелители са съединения с флуоресцентни свойства. Целта им е да увеличат степента на белота на текстила, като компенсират жълтеникавия оттенък: ултравиолетовата светлина, абсорбирана от слънчевата светлина, отново се излъчва като слаба синкава флуоресценция, която е допълващият цвят на жълтеникавия оттенък. Това ще накара тъканта да изглежда по-бяла.

Какво са естествени влакна?

Има два вида естествени влакна:

 • естествени влакна на основата на растения, изработени от целулоза, като памук, лен, коноп, изкуствена коприна и др. Те са съвместими с топлинни, фрикционни и кислородни избелващи агенти. Те са лесни за избелване, защото могат да понесат определена степен на алкалност. Не трябва обаче да се излагат на киселини
 • естествени влакна от животински произход като коприна, вълна, меринова вълна, кашмир и т.н. Точно като човешката кожа те съдържат протеини и затова са много чувствителни към топлина, триене и багрила на базата на кислород.

Какво представляват изкуствените влакна?

 Те са 2 вида:

 • химически на основата на полиамид (PA), полиакриламид (PAC), спандекс, ликра, полиестер (PES) и др.
 • целулозни, например, вискоза (CV), лиоцел, модал, купро, ацетат и др. Те са много чувствителни към триене и базираните на кислород избелващи агенти. Освен това те имат намалена якост на опън в мокро състояние. И двата вида изкуствени влакна са синтетично произведени.

 

 

Какво представляват киселините?

Киселините са (обикновено силно) корозивни течности, които трябва да се третират много внимателно (например хлороводородна киселина, сярна киселина, азотна киселина). С някои киселини се разтваря вар или се разтваря и премахва ръжда.

Каква е функцията на алкализирането (основите) в почистващите продукти?

Амонякът, натрият, натриевият и калиевият хидроксид са основните съставки за алкали, разтварящи мръсотия, които могат да отстранят особено упоритите мазнини и маслени отлагания (например в пещта) и запушвания (например при тръби). Алкалите обаче не могат да разтварят вар. Почистващите вещества, които се състоят главно от силни основи, са корозивни. Етикетите за опасност и предупрежденията за безопасност трябва да се спазват точно.

Какви са полиращите или микро-полиращи частици?

При абразивни вещества, полиращи средства за метал и средства за почистване на печки, така наречените абразивни компоненти служат като механични смилащи и полиращи елементи. Размерът и твърдостта им са съставени по такъв начин, че повърхностите се почистват, без да се унищожават.