Как да перем дрехите по ефективен начин!

Значението на символите за грижа

Символите за грижа са изобразени на етикетите на Вашите дрехи. Те обясняват как правилно да се грижим за тъканите, когато перем или при химическо чистене. Нашата таблица обяснява значението на тези символи – тези, които са приложими за нашите продукти – и какво трябва да правите, когато видите конкретен символ.

Pflegesymbole
Pflegesymbole

Сортиране на прането

Сортирането на прането също е важна стъпка за добри резултати при пране, защото подпомага защитата на цветовете на вашите дрехи. Отделете бялото пране от цветното. Цветното пране може също да сортирате на светли и тъмни дрехи. Като алтернатива може да използвате кърпичката на Д-р Бекман, улавяща оцветители и замърсители, която да поставите директно в барабана на пералнята.

Правилна дозировка

Твърдост на водата и степен на замърсяване

Препоръките за дозировка на опковката са средни стойности. При силни препарати, те се основават на зареждане от 4,5 кг., а при по-леки препарати на 2,5 кг. пране. Препоръките са приложими при нормална степен на замърсяване и средна твърдост на водата. Следователно трябва да поискате информация за нивото на твърдостта на водата от ВИК и да вземете предвид и степента на замърсяване на вашето пране. Натоварването на пералните машини се различава значително в зависимост от модела. Ако вашата пералня има по-голям барабан за повече обем, дозата на перилния препарат трябва да е по-висока при пълно натоварване. Същото важи и за твърдата вода и тежкото замърсяване. При мека вода, много леко замърсяване и малки барабани се нуждаете от по-малко препарат.

При предозиране, парите се похарчени излишно и това може да доведе до по-малко задоволителен резултат при пране, тъй като може да има остатъците от детергенти по дрехите. Прекалено малкото препарат няма да почисти дрехите ефективно. Замърсяващите частици ще останат по тях и така ще ги похабят. Също така, може да се натрупват отлагания върху отоплителните елементи и във вътрешността на пералната машина. Петна, които не са напълно разтворени, могат да се втвърдят в тъканта, така че е много по-трудно да се оттървете от тях след време.

Енергоспестяващо изпиране

Съвременните препарати и перални машини са толкова мощни, че вече дори перат ефективно на ниски температури. Упоритите петна също се разграждат, ако прането е предварително добре подготвено. Ако перете често на 30°C или 40°C, вие спестявате не само енергия и средства, но и помагате екобаланса. Само с едно по-ниско температурно ниво за всяко пране, всички немски домакинства биха могли да пестят годишно 1,3 милиона тона CO2 (източник: IKW – [Немска асоциация за козметика, тоалетни принадлежности, парфюмерия и перилни препарати] Пране при 30 ° C).

За да предпазите пералната си машина от бактери, когато перете на ниски температури, от време на време използвайте програма на 60°C – или в допълнение може да използвате Препарат за почистване и хигиенизиране на пералнята Д-р Бекман. Той е специално разработен за тази цел.

Още полезни съвети

Внимавайте да не препълвате пералната машина, защото това може да повреди дрехите. От триенето може да се появят избелели петна и да се повредят щампи на дрехите. Винаги перете щампирани текстилни изделия обърнати отвътре навън. Силно оцветените текстили трябва да се перат също обърнати отвътре навън, за да се избегне избеляване. Когато пералните машини са претоварени, прането не може да се движи свободно в барабана и ефективното изплакване не е възможно. По този начин остатъците от препарата могат да останат в прането.

Противно на много предположения, програмите за бързо и кратко измиване използват много вода и енергия, тъй като пералната машина се нагрява много по-бързо. Те също така са по-малко ефективни, защото няма достатъчно време, за да може детергентът да стане напълно ефикасен.